Hello lovely readers! How’s your day? Today aku nak share with uols tentang sejenis vege namely Garlic Sprout. Ever heard of it? Nak tgok camane ghopernya vege tu? Jom intai
V
V
V
V
V
V
V
* Credit to Google* |
Bukan Kacang Panjang..tapi daun kucai *Pic from Mr Google* |
FYI, Garlic Sprout ni actually tunas bawang putih. Dah namanya pun Garlic Sprout, of courselah vege ni dicambah drp umbi bawang putih. Proses percambahannya agak lambat yakni memakan masa selama 2 minggu.
Penyelidikan menunjukkan bahawa bawang putih (kucai bawang putih) mempunyai kesan antioksidan yg kuat. Antioksidan boleh membantu melindungi tubuh terhadap kerosakan 'radikal bebas'. Vege ni juga rendah lemak, tinggi serat dan kaya dgn protein selain mengandungi vitamin C, B1, B2 dan juga karotena. Selain itu, vege ni juga merupakan sumber kalsium yg baik dan sgt digemari oleh masyrakat Cina. Nak tau camane nak masak kucai bawang putih? Tungguuuu....
Bisik2:
Kurang gemar kucai bwg putih if compare dgn kucai bawang merah. Tapi kalau kena dgn cara memasaknya..layann gak. Sounds a bit fussy..am I? (^_^)
3 comments:
mkn ja asalkn hiris kecik2~ hihih
K polah cucur daun ya sedap...
senyumSOYA:..btol..btol.kena hiris kecik2 baru sodapp!
AmirFX: benar padah ktk ya mir..
Post a Comment