*Pic from Mr Google* |
Wowww...merah menyalanya mak ngah. Sape suka makan pedas? Dipersilakan menjamu mata dgn resepi pembuka selera ni. Bukan nak tunjuk apa yg aku buat, tapi aku teringin nak try resepi ni. Mudah dan senang je uols. Stay tuned dan sila klik butang "read more" tu. Nampak tak? Tak nampak, buat2 nampak je la uols!
BAHAN2:
1 kg Cili Merah - blend
1 mangkuk Minyak
1 sb Garam
1 sb Gula
CARA2:
CARA2:
1. Panaskan minyak di dlm periuk tidak melekat. Masukkan cili blend, garam & gula.
Kacau selalu sehingga cili kering & rangup.
**Tip:
Selepas api di padamkan, minyak yg panas tu akan terus menggaringkan cili. Jadi padamkan api sebelum terlalu garing. Sejukkan & tapiskan minyak selebihnya. Untuk hayat yg lebih lama, simpan cili dgn minyaknya sekali.
2. Bilas botol kaca dgn air panas & keringkan. Simpan pes cili didlm botol bertutup kedap udara.
*Beginilah hasilnya nanti..sedap dimakan bersama nasi panas, sup, ataupun bubur..* credit to : Along @ Roz for more recipes..click HERE! |
Bisik2:
lately...aku suka terjah blog masakan..nak upgrade skills memasak dan cari resepi yg menarik..yg pastinya akan dicuba. Org pompuan ni kena pandai masak..barulah en.suami syg
(^_^)
5 comments:
Yohhh.. Macam pedas jak cabik tok...
hehehe..jaga perut suami..
sis, saye xleh makan pedas...misti perut buat hal...huhuhu so saye mmg mkn yg kurang pedas....
hehe..ko suka makan pedas gak ekk..hehehe
Regards,
-Strider-
Amir:..erm,ada juak cabik yg sik pedas..sik semuanya pedas.
KA:..yup,perut suami maok dijaga.bg org2 yg dah kawen la.org gik bujang, jaga perut dikpun.
Nadia:..yeke dear,takpe dear.kdg2 pedas sgt tak baik utk kesihatan gak.
AH:takde la pedas sesgt.asalkan aku puas makan.kalau takde cabai, mood nak makan kurengss.
Post a Comment