Dalam entri yg lepas..I mentioned that prefer kucai bawang merah if compare with kucai bawang putih. Resepi ni my housemate yg punya. Agak simple.
Actually, kucai ni boleh dimasak pelbagai cara. Whether soup or goreng tumis. Ok, jom kita intai cara memasak kucai ni.. Jom
Kucai Goreng (local taste)
Bahan2:
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 ikat Garlic Sprout (dipotong2)
Sos tiram (secukup rasa)
Garam
Serbuk Perasa
Cili Padi / Cili Merah (dihiris)
Ikan Bilis (digoreng)
Cara2
Tumis bwg merah dan bwg putih sehingga naik bau. Masukkan daun kucai. Gaul rata dan kemudian masukkan sos tiram. Letakkan sedikit air bagi memudahkan batang kucai layu. Masukkan garam, serbuk perasa dan cili merah. Nak pedas, boleh la letak cili padi.
Terpulang mengikut citarasa masing2. Bila dah masak, angkat dan taburkan dgn ikan bilis goreng. Selamat Mencuba..(^_^)
2 comments:
Ney gambar? Kmk dah excited nangga resipi ktk ya tek hehehe :)
rajin nya molah resipi ek. mek cam dh pencen jak berik resipi...hehehe :D
Post a Comment