. BitterSweetLurveLife: Resepi; Kucai Bawang Putih (Garlic Sprout)

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Saturday, June 18, 2011

Resepi; Kucai Bawang Putih (Garlic Sprout)

Ini adalah sambungan utk entri INI (klik utk review). Pernah makan tak ‘daun kucai’?
Dalam entri yg lepas..I mentioned that prefer kucai bawang merah if compare with kucai bawang putih. Resepi ni my housemate yg punya. Agak simple.

Actually, kucai ni boleh dimasak pelbagai cara. Whether soup or goreng tumis. Ok, jom kita intai cara memasak kucai ni.. Jom


Kucai Goreng (local taste)

Bahan2:
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 ikat Garlic Sprout (dipotong2)
Sos tiram (secukup rasa)
Garam
Serbuk Perasa
Cili Padi / Cili Merah (dihiris)
Ikan Bilis (digoreng)

*boleh divarietykan dgn fishball goreng, sosej goreng, carrot etc*
*cadangan hidangan*


Cara2
Tumis bwg merah dan bwg  putih sehingga naik bau. Masukkan daun kucai. Gaul rata dan kemudian masukkan sos tiram. Letakkan sedikit air bagi memudahkan batang kucai layu. Masukkan garam, serbuk perasa dan cili merah. Nak pedas, boleh la letak cili padi.
Terpulang mengikut citarasa masing2. Bila dah masak, angkat dan taburkan dgn ikan bilis goreng. Selamat Mencuba..(^_^)

2 comments:

Khairul Onggon said...

Ney gambar? Kmk dah excited nangga resipi ktk ya tek hehehe :)

Zie Madini said...

rajin nya molah resipi ek. mek cam dh pencen jak berik resipi...hehehe :D

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR