. BitterSweetLurveLife: Bila exam dah tamat...racing & rushing key in markah pulak !

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Thursday, August 04, 2011

Bila exam dah tamat...racing & rushing key in markah pulak !

*ehsan Google*
Assalamualaikum and salam ramadhan to uols..my sweet and loyal readers. Dah a few days aku tak jengok blog ni. Quite busy maa.. Maklum la, monthly and trial exam dah pun habiss..so now aku agak busy menyemak dan menggredkan paper bebudak yg aku ajar. Bila dah siap marking paper ni, biasanya weols akan distribute the marks to Form Teacher..coz dorg yg akan key in markah for their class. Aku adalah di antara teacher yg bertuah coz selain drp menjadi guru subjek, aku juga seorang guru kelas. Anak2 aku..which is my class laa...semuanya ada 34 org. Whoaaa..takes time jugak if nak key in - key in bagaii ni. Nak2 pulak kl kena dgn cikgu yg lambat nak distribute markah dan lambat semak exam paper. Jenuh gak menunggu. Hopefully this time,everything goin' smoothly.



So, this week and the following week ialah hari2 utk kerja2 pengkeranian. Yup! Being a teacher..we have lot of capabilities. Versatile.. Jd kerani boleh, jd amateur graphic designer boleh..jd amateur dan slowly pro photographer boleh..apa lagi? Juz name it...semuanya akan dilakukan sebaiknya kerana weols.."Saya Yg Menurut Perintah". Kalau dulu proses key in markah hanya dilakukan utk rujukan pihak sekolah dan pejabat pelajaran daerah..tapi recently, proses key in dah melalui satu fasa baru which is dihantar terus ke Kementerian Pelajaran Malaysia.. Sistem ini dikenali sbg "Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS)" which proses key in markah dilakukan secara ONLINE.. Canggihkan zaman sekarang..semuanya online. Beban kerja guru pun semakin banyak. Bukan nak mengeluh, tapi itulah hakikatnya kini. Hanya insan yg bergelar guru sahaja yg akan mengerti gejolak jiwa seorg guru yg lain.

Jangan ingat tugas seorang guru sekadar masuk kelas...bla..blaa.blaa..mengajar, menyemak buku sahaja..tapi ada banyak beban tugas yg lain juga perlu digalas selain dr mengajar, bagi latihan dan menyemak buku. Adios amigos..

Bisik2:
SAPS... "Saya Ada Penat Sahaja". Susahnya nak login, masalah dgn server dan traffic yg tinggi. Maklumla bila semua guru di seluruh Msia, berlumba2 nak key in markah dan kejar dateline KPM..fuhhh!

4 comments:

Jue said...

dulu2 time msh study, slalu tlg aunty marking paper bebdk yg exam dgn key in markah dlm excel utk kedudukan kelas hihi

ciK LyndaWawa igUana said...

kmk pun jiwa kacau juak nektok..adoi...=( sedih alu jak eh...

ciK LyndaWawa igUana said...

o cikgu,,,da keja kosong x?hehe

AmirFX said...

Olaterdah.. Nasib bait bulan posa.. Mun nak bait kmk kenak ke slow loading internet ada ngempas meja.. haha...

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR