. BitterSweetLurveLife: Perbezaan Ikan Keli Haram dan Halal...

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Wednesday, October 05, 2011

Perbezaan Ikan Keli Haram dan Halal...

" Syokknya kalau aku dah kat umah skrg ni" - Google

Assalamualaikum...wahhhh, syokknya pagi ni.hujann beb...kan best kalau arini cuti..bleh la dok golek2 atas katil..tarik selimut dan sambung tido.. Arini mata rasa layu sesangat walaupun semalam tido awal. Maybe coz of cuaca yg redup dan sejuk kot.. Arini bebudak kelas aku, terutamanya pelajar asrama..tak dtg skolah coz semalam semua pakat mintak balik coz masalah air..menyerang lagi. Hmmm...well "never ending story" kalau nak cerita ttg masalah air ni.. Mukadimah utk pagi ni uolss....

Tadi tgh baca paper dan info2 tentang ikan, tetiba terbaca entry tentang ikan keli.. Sapa minat makan ikan keli, sila baca entry ini..




"Ikan Keli" - Google

Haram ( Ikan yg diternak oleh org bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman khinzir, semua benda tersebut tidak halal utk org Islam)


  • Kepala berbentuk 'V'
  • Bentuk badan mirip torpedo
  • Badan berwarna hitam berkilat
  • Bahagian bawah badan berwarna putih melepak
  • Bahagaian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning
  • Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak

Halal (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin).

  • Kepala berbentuk 'U'
  • Badan berbentuk tirus
  • Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat
  • Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu
  • Tiada warna kuning kelihatan diantara bawah kepala dan badan
  • Digoreng tidak meletup

 Bisik2: Jadi...info ini mungkin berguna sewaktu anda hendak membeli ikan keli dipasar.



3 comments:

labulabi said...

sik pernah gik beli ikan keli di pasar.mun mok makan kmk ngail jak.lagik puas hati.rah area kmk di samarahan ya masih banyak kelik hutan.hehehe.sale dolok pasya polah kari or kicap.marbles..hihi.

AmirFX said...

Lamak dah kmk baca pasal info tok.. Tapi mun nak banding ikan keli sungei ngn ikan keli yang dijual ya sekda beza gilak... Adaptasi ikan keli berbeza... P mun dah tauk diberik makan benda yang kotor dan dikhuatiri makanan sidak ya shud avoid la dari belinya...

Redbloodsnow said...

nasib bait mek nang x mkn keli. so mek x perlu alert nok ney haram, nok ney halal...hikss :D

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR