. BitterSweetLurveLife: Green Tea berkhasiat dan wangi..

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Tuesday, April 19, 2011

Green Tea berkhasiat dan wangi..

Halluuu Uols...nite2 uols. Panas la pulak malam ni, tmpt uols camane? Usually at  this hour aku dah menggolek2kn diriku diatas katil sambil BW dan cari ilham nak hapdate entry. Sometimes, dlm mimpi pun bleh BW tau uols..haha..dah addicted katakan! Sambil aku menaip entri ni, aku tgh menikmati segelas cold green tea. Sedapp..dan wangi and nafas pun bau wangi gak. Uols suka tak minum teh hijau?..Dulu,aku bukannya suka sgt nak minum teh hijau ni coz rasa dia agak pelik..tapi,lama-kelamaan..akhirnya aku semakin imun. Green Tea bnyk khasiatnya..uols tau tak? Nak tau..jom kita skodeng sama-sama ek;

Gambar Hiasan..dan one of my feveret Green Tea brand
Those are the benefits yg uols dpt if minum secara berterusan produk2 yg mengandungi green tea:

  1. Membantu mengawal tekanan darah tinggi
    • Green tea / teh hijau boleh membantu kesihatan dengan mengurangkan tekanan darah dengan merencat tindakan Angiotensin II.
  2. Membantu mengawal paras gula darah
    • Polyphenols dan Polysaccharides dapat memberi kesan manafaat kepada paras gula dalam darah.
  3. Membantu dalam sesetengah penyakit barah
    • Kandungan Catechins Green Tea dilihat memberi kesan perawatan kepada sesetengah barah.
  4. Menguatkan sistem imun
    • Kepekatan Polyphenols dan Flavenoids teh hijau yang tinggi boleh membantu kesihatan sistem imun tubuh.
  5. Menurunkan aras kolesterol
    • Paras antioksidan Green Tea yang tinggi boleh membantu mengurangkan paras kolesterol.
  6. Menggalakkan pembakaran lemak
    • Kehilangan lemak yang dilihat kepada peminum Green Tea lebih khusus kepada lemak di viscera (lemak di dalam kaviti abdomen, usus dan organ dalaman yang lebih dikaitkan dengan peningkatan risiko sindrom metabolik dan diabetes jenis 2). Tiga komponen utama perawatan yang penting adalah Catechins, Caffeine dan Theanine dengan cara merencat jus gastrik dan pankreas untuk penghadamam.
There you go..itu sebahagian je khasiatnya..actually ada bnyk lg khasiat yg tersembunyi..so if uols nak tau more..google2kn je. ^_^ 

Bisik2:
..sipping my green tea..whoah,so heaven la..

2 comments:

AmirFX said...

Eeee.. Pahit teh tok ehhhss...

Redbloodsnow said...

dillah pun fav tok aie..hehehe :D iyerrr amir ya...pait indah.

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR