. BitterSweetLurveLife: Mari Memasak Di Hujung Minggu..Masak Ape Ek?

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Sunday, April 03, 2011

Mari Memasak Di Hujung Minggu..Masak Ape Ek?

Hai uols!
Whoaa..tak terasa cepatnya masa berlalu ek..baru je rasa bangun dr tido pagi tadi.. alih2 dah dekat nak lunch time..erm, uols yg tak pg mana2 arini mesti stay at home cam aku gak kan? Haa..uols plan nak masak apa for lunch arini? Takkan nak makan luar je kot..masak sendiri kat umah lagi best kan uols..makan pun puas no need to cover shy2 cat depan khalayak..So..actually aku tak plan nak masak ape lagi, since aku ni stay bujang..and biasanya org bujang cam aku ni main bantai je masaknya..yg penting perut kenyang, hati senang..(ceaa..ayat tuh..hikhik). Sementara tunggu ada idea nak masak lunch ni, aku nak share wif uols sejenis resepi yg menjadi kegemaran aku..nak tau tak?






Here it is! Sayur Midin.. Uols penah tengok, rasa and makan tak? For Sarawakians sayur ni memang sgt familiar dan menjadi favourite ramai. Tapi those yg Semenanjung tu, maybe tak penah tengok sayur ni rite? Actually, sayur ni ialah antara spesis paku-pakis gak. Sayur ni tumbuh meliar sama mcm paku-pakis. Rasa dia plak, tasty and crunchy of course..kalau yg uols beli fresh la. Biasanya sayur ni paling laris dijual berbanding sayur2 yg lain. Orait..enough of membebel..nih aku share uols resepinya. My favourite tau..

SAYUR MIDIN GORENG BELACAN
2 cekak sayur Midin
6 biji cili merah
4 biji cili padi (nak pedas leh tambah lg)
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
2cm belacan (agak2 je)
sedikit ikan bilis
sos tiram 
minyak masak

CARA-CARANYA
of course..kena panaskan kuali. Then, masukkan minyak. Tumiskan bahan2 yg ditumbuk/dikisar tadi sampai wangi.Next, masukkan sayur midin. Gaulkan perlahan dan tambah sedikit sos tiram dan air. Bila dah rasa sayur tu empuk, bleh la diangkat dan terus hidang. Sayur ni sedap dimakan while its still hot, once dah cool..ada kureng skit umphhnya. Ni adalah resepi paling simple versi org bujang macam aku ni..
SELAMAT MENCUBA

5 comments:

Dea said...

siryess nyaman..;)

PrincessHaNako said...

nang nyaman sayur midin ktk ya yunk, adeiiiii meliur kmk diat eh..huhuhuu

L@dyKichiMachiko said...

yup darls...siyesly nang nyaman..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Ya ampun...leleh aek lior mek nangga sayor midin tuk..jilat tapak tgn mek nangga, takut ponek..ekekekeke =0).
lamak dh kmk sik mamam sayor tuk..bila balit srwk jak dpt mamam sayor tuk, di s'nanjung susah maok carik..

L@dyKichiMachiko said...

VL@Mrs.Nurulazmi: ola tedah ktk sis.. sikpa sis, lak balit Swak dpt mkn sayur tuk..mmg d Smnjung susah nak nemu..yalah keunikan kita di Swak tuk owh,apa nok ada d situk xda d sinun.

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR