. BitterSweetLurveLife: My Review ; Bila banyak duit..some people LUPA DIRI & jadi STUPID..

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Sunday, July 10, 2011

My Review ; Bila banyak duit..some people LUPA DIRI & jadi STUPID..

Duit..
Sape yg tak perlukan duit? Zaman sekarang ni...kalau tak berduit, orang tak pandang. Kalau uols ada duit ribu-riban, semua akan dtg pada uols. Mase tu lah semuanya jadi kawan..susah-senang bersama as long as uols ada duit. But....once uols drop..down and lose everything..semua lesap. Kawan pun dah tak mengaku kawan lagi. Sebelah mata pun tak pandang. See...itulah penangan duit. Duit boleh menyenangkan dan menyakitkan kepala. Bila takde duit..kita jadi sakit kepala..fikir camne nak settle hutang yg dok keliling pinggang. Bila ada duit, kita senang hati..dan kita boleh beli ubat utk legakan sakit kepala. Hahaha..ape yg aku merapu ni??

Pernah tak terlintas di fikiran uols...alangkah bagusnya kalau aku ni dilahirkan dlm keluarga yg kaya-raya..yg punya duit sepanjang masa? Pernah??.. Hmm..uols ingat org yg berduit ni, hidup dorg senang..happy..bahagia? Bagi aku..org yg terlalu byk duit ni hidup dia umpama kapal yg takde nakhoda. Tak tahu haluan nak pegi mana. Certain people..la. Kalau yg berakal tu..of course dia akan manage harta yg dia dapat dgn sebaiknya ke jalan yg diredhai Allah..such as..bersedekah. Baguskan?? Dapat pahala. Hidup pun berkat, dunia akhirat. InsyaAllah...

Well..aku buat entry ni bukan nak merapu or merepek, tapi kadang2..aku hairanlah dgn sesetengah org yg berduit..bergaji puluh ribu-riban ni.. Life dorg tersangatlah OVER. Enjoy sana..sini. Spent their never-finished wealth, sampai tak ingat dunia. Sometimes...jadi STUPID pun ada. Willing to 'bela' a kiddo..in order to fullfilled their desire..beli and hadiahkan branded stuffs for the kiddo..willing to spent lot of money for the kiddo..and then, porak-perandakan relation org lain. Ingat..benda camtu kira buat amal jariah ke? So pathetic.....bila la uols yg punya life camtu nak sedarkan?

Apapun, aku tau aku takde hak nak tegur or buat judgement. Some people..have their own reason why they do certain things...meanwhile some are IDIOT! Tak semua benda dalam dunia ni boleh kita 'beli' dgn duit.Sesetengah benda lebih BERHARGA bila kita dapat dgn USAHA titik peluh sendiri. So...dear readers, if you have or earn a lot of money..gunakanlah duit itu dgn sebaiknya. Dalam dunia ni, ramai org yg tak bernasib baik..uols suppose to rasa bersyukur dgn apa yg ada dlm hidup uols. Gunakanlah harta yg ada sebaiknya.. & ke jalan yg lebih afdal agar hidup kita mendapat syafaat dan keberkatan drp Allah. Renung2kanlah.....

Bisik2:
perghh...rasa mcm ustazah la pulak! Selamat Beramal semua...(^_^)

4 comments:

AmirFX said...

Nice info.. Selamat beramal juak untuk ktk...

Azlan Hasan said...

power of money can change poeple in a blink..sometimes baik kita hidup sederhana and feel some of the pain in life rather not feeling it at all..hehehe..

Regards,
-Strider-

Redbloodsnow said...

LIKE entry tok. nang bena kata ktk ya koh dear. kesian juak dgn org kaya...coz cdak x akan pernah dpt jumpa dgn true friend kot :D

L@dyKichiMachiko said...

thanks guys! kekdg lebih baik utk kita merasa sedikit kesengsaraan hidup drp terus dibelenggu dgn kesenangan yg takkan berkekalan.. hidup ini,ibarat roda..tak semuanya indah dan bertahan lama.

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR