. BitterSweetLurveLife: Cuti ; Tetap Ligat dgn urusan keje..

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Monday, May 30, 2011

Cuti ; Tetap Ligat dgn urusan keje..

Hallu uols! Dah beberapa ari tak update blog yaww..coz last few days agak busy. Hehe..busy merehatkan diri dan kpale otak yg heavy dgn segala macam perkara..hal keje..hal personal. So,now mase cuti yg ade ni..aku nak menggagahkan diri utk update dan juga renovate my blog..( kalau perlu derr..) Currently, i'm at home sweet home. Rase tenang je bila balik ke kpg halaman bersama keluarga tersayang.Well..uols dah masuk hari keempat aku berada di kpg halaman..erm cepat je mase berlalu ek..pejam-celik..pejam-celik...cuti pun habiss.

typing handouts..as well as..updating some entries for my blog

Well..2weeks holiday ni..takde plan nak pg mana2 kot..menghabiskan cuti dgn bersantai bersama keluarga dan buat handouts utk kelas tambahan akan dtg. Fuhh..uols jgn ingat aku cuti..cuti takde keje. Cuti ni otak tetap ligat gak design lesson dan menaip handouts serta soalan latihan utk students2 aku. Maklum la..aku ni ialah antara staff yg diamanahkan utk conduct kelas tambahan..Bahasa Inggeris utk pelajar2 PMR thn ni. 

Yess..i love English, and enjoy teaching it as a second language..
If uols nak tau...Bahasa Inggeris, merupakan salah satu drp 'killer subject' di skolahku. Macam2 cara dah buat utk attract dorg (students) utk get interested in English, but..seems very difficult for them. Kalau ade pun students yg interested in this subject..for sure, they're brilliant and takde masalah nak mastered the language, thou they're not really good or fluent orally. While others, juz make dunno je..sumtimes..sakit gak hati tau! Apapun, itulah cabaran paling besar as a language teacher..and will u guys believe that..some of the students also having problem in using Bahasa Melayu correctly?..

That's TRUE..life environment probably influence human being.

Konklusi, so far...aku bukan nak kata apa..or blame sesiapa..sumtimes..environment seseorg itu turut mempengaruhi corak hidup dan pemikirannya. Dan kini..aku berada dlm environment yg mana masyarakat disini agak kurang mementingkan pelajaran..for them, cukuplah sekadar anak2 dorg menguasai 3M iaitu..menulis..membaca..dan mengira.. benda basickan? Manakala..segelintir pula yg benar2 inginkan anak2 mereka bijak-pandai dlm segala aspek..agar dpt menjadi insan yg lebih berguna dan berjaya pd masa akn dtg. Itulah manusia..pelbagai ragam..pemikiran..dan matlamat hidup.

Bisik2:
..banyak lagi  yg nak diluahkan tapi..cukuplah buat masa ini..kerana bila aku memikirkan ttg mind set masyarakat disini..aku jd TENSION!..itulah dia..CABARAN!

1 comment:

Azlan Hasan said...

dulu time sekolah my school ade buat satu event called English Fest..best gak and macam2 aktiviti yang ade..and participant yang active sekolah akan keluarkan sijil utk mereka..rindu plak zaman tu..hehehe

Regards,
-Strider-

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR