. BitterSweetLurveLife: Sambal Tumis Belimbing Buluh @ Wuluh

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Thursday, June 02, 2011

Sambal Tumis Belimbing Buluh @ Wuluh


Tgok gambar je dah kecur liur..kan uols? Amacam uols rase kat tekak uols rite now mase tgok picxa buah asam tu? Aku rase semua kenal  dgn buah asam ni kan..for those yg tak tau..ni cheq nak habaq maii kat hangpa..buah asam ni namanya buah belimbing buluh @ wuluh. Erm, paham ngak kalian?? (^_^)

Now, susah nak dapat dah buah asam ni kecuali kat kampung..itu pun kalau masih ada yg tanam. Aku ni kira bertuah la coz kat belakang rumah aku di kampung, ada pokok belimbing ni yg sentiasa berbuah sepanjang tahun. Buah belimbing ni walaupun masam...ada banyak khasiat* perubatan tau! If uols yg rase nak berdiet ataupun nak stabilkan berat badan* sesuai sgt if amalkan memakan belimbing ni..tapi jgn la terover sgt pulak. Ada limit juga tu. Kang nanti tak pasal2 pulak badan tu terus cengkung melidi.

Actually, aku nak share kat uols resepi yg my mom buat utk lunch weols tghari tadi.. Penah buat tak? Penah makan tak uols? Senang je..ni versi yg my mom buat tau! Uols kena sediakan bahan2 berikut :

  • Buah belimbing buluh (20-30 biji camtu)
  • Cili Kering
  • Ikan bilis 
  • 2 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit belacan , garam , serbuk perasa.
  • 2 sudu makan gula
  • minyak masak
  • sedikit air
Buah belimbing tu, hendaklah dihiris nipis. Jgn terlalu tebal coz nanti akan terasa masam pulak. Tumbuk cili kering bersama dgn ikan bilis, bwg merah dan bwg putih sehingga lumat.Then, panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumiskan bahan yg ditumbuk tadi sehingga naik bau, kemudian barulah masukkan asam belimbing. Gaul perlahan2 dan tambahkan sedikit air dan masukkan belacan. Kemudian, masukkan garam, serbuk perasa dan juga gula. Gaulkan hingga sebati..dan boleh la tutup api dan hidangkan. FYI, belimbing ni tak sesuai dimasak terlalu lama coz akan jadi lembik dan menyebabkan rasanya kurang enak.

*pic dpt frm Mr Google*
hasilnya lebih kurang begini..!
Bisik2:
..sedap bila dimakan bersama nasi panas..wehh,kecur liur aku..masakan ibu mmg terbaik.. Selamat Mencuba! Ade jugak resepi Sambal Tumis Belimbing Versi Blogger Ryo*..


2 comments:

AmirFX said...

Kmk sekali jak pernah cerik belimbing tok.. Nang masam..

Redbloodsnow said...

yobi...nyaman ya di sambal tumis.

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR