. BitterSweetLurveLife: Tahun Ke-4.... Aku lagii?? Tetap dan berpencenlahh jwbnya!

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Thursday, July 14, 2011

Tahun Ke-4.... Aku lagii?? Tetap dan berpencenlahh jwbnya!

Slide movie yg aku buat utk majlis perasmian Minggu Bahasa..
Hi Uols! How's your day? Hopefully..it's great! Recently...quite busy with lot of activities in school. Macam2 kena buat..kena handle..kena update bagaii.. And, seriously..i was mentally tired, physically exhausted. Then, feel demotivated. Banyaknya dugaan dan cabaran once you become a teacher. Working hours pulak..bukan macam uols yg keje office hour..it's 24/7. Those yg single, tak kisah la..if terbeban dgn task yg pelbagai. Those yg ada family?? Wahhh...mana nak urus anak2..suami..hal2 rumahtangga yg lain? Well..itulah komitmen. Komitmen pd kerjaya..dan komitmen pd keluarga. Kena bijak mengurus masa dan simpan dan kerah tenaga. Nak story sikit ni....


Yesterday, ( Wednesday)..adalah hari perasmian Minggu Bahasa di sekolah. So..sepanjang minggu ni, seluruh panitia Jabatan Bahasa menganjurkan aktiviti utk panitia masing2. Jabatan Bahasa ni..terdiri dr Panitia B.Melayu, Panitia B.Inggeris, Panitia B.Cina dan Panitia B. Iban.. Aku memang dah agak, sptmana tahun yg sudah2..aku mst diletakkan di bahagian tayangan LCD..means tugas aku ialah membuat tayangan slide aktiviti yg akn diadakan oleh panitia2 tersebut. Bagi aku, tugas nak buat slide ni..taklah sesukar mana as long as uols MINAT dan KREATIF!.. Tema latar yg aku gunakan pada kali ini..ialah 'black wallpaper'..ala2 gothic gitu. So, selama 3 hari aku menggooglekan wallpaper dan juga music latar yg rancak di internet. Then wallpaper tu di edited in  Photoscape. Huh..berpinar2 gak mata aku wehh! Dan..ketika itulah aku merasakan diriku seorg graphic designer..yg amatur.

My first slide presentation was made in 2008. Masa tu, aku try nak buat presentation in Powerpoint..tapi for me, Powerpoint ni agak leceh dan dah biasa dibuat..so aku try buat in Movie Maker. Dan.....percaya atau tidak, berbekalkan dgn pengetahuan yg agak sedikit dlm bidang ICT...slide presentation itu berjaya dihasilkan tanpa bantuan sesiapa..dan itulah my FIRST TIME EVER, menghasilkan slide using Movie Maker. Quite easy..and I really enjoy it!

Dan, tahun ni...adalah slideku yg ke-4. Hasil drp idea yg aku perah..last-minute. Well..aku tak kisah. Tapi tahun depan..bagaimana pula? Kalau aku masih berkhidmat disini..idea dan tema apa pula yg aku nak gunakan? Oh...penatnya berfikir!

Bisik2:
sedikit bangga bila hasil kerja kita dikagumi..dan sedikit terkilan bila 'masterpiece' di copy + paste bulat2 tanpa ada inisiatif utk menjadikannya lebih menarik. C'mon..educators should think creatively!

4 comments:

AmirFX said...

Wahhh.. Terer ktk.. Kmk lom pernah gik pakei movie maker ya.. Tunggu kmk upgrade PC kmk lok...

ekmal said...

dh lama x buat slide slow, rase hilang skit beban..leceh kot..hehe


ikhmalyusoff.blogspot.com

A.s.t.i.n.a said...

woww great!!!
lady... bak emel ke dygastina@gmail.com

saya mau invite vvip ke blog.. :)

L@dyKichiMachiko said...

AmirFX:..kmk bukan terer..tp terrorist! Hahaha..sekdalah,plentey jak ya. senang jak pakei movie maker tok.

ekmal:mmg leceh dah penat..tp as i said, if you enjoyed it..no hal punya

A.s.t.i.n.a : Lama sudah kamu menghilang...rindu pulak nak baca blog kamu dear!

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR