. BitterSweetLurveLife: Save cost,save time, save energy...

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Sunday, April 10, 2011

Save cost,save time, save energy...

Hye readers! Tetiba tekak aku ni terasa nak p makan kat Secret Recipe lak wehh! Camane nak pg malam2 ni? Huhuhu...bukannye dekat nak turun p town tuh. Adoiyaii..bukan ape sangat pun..juz nak makan kek dia jew..Takpelah..next time around je lahh.. Speaking bout cake ni..teringat ttg satu resipi kek yg paling mudah dan sgt senang nak dibuat..tak tau le if uols penah buat ke tak ni..apa2 pun..aku nak share kat uols resepinyaa.. Nak buat kek ni uols kena prepare bahan2 spt dibawah ekk:

Bahan 1 : Susu Pekat Manis..(tin yg tinggi).. brand apepun takpe asalkan its Krimer Pekat Manis
Bahan 2: Saltcheese Cracker jenama Khong Guan
Bahan 3 : Sekotak keju.. PHILADELPHIA..semestinya.

Cara Membuatnya:

Mudah je uols..tak perlu nak pecah2 telur ke..ape ke..juz follow je step ni. First, uols kenalah bukak dulu tin susu tu..then tuangkan ke dalam bekas. Next, masukkan keju Philadelphia tu..dan gaulkan bersama dgn susu pekat manis td hingga sebati. After that, ambilkan acuan dan susun kraker td rapat2. Bubuhkan sedikit adunan cheese dan susu yg tlah sebati td diatas kraker tersebut dan ratakan sapuannya. Alaa..macam uols sapu jem kat bread tu..jgn bubuh banyak sgt tau..khuatir if kraker tu lembik. Pastu lapiskan pulak dgn kraker td..susun rapat2, dan tekan perlahan2 supaya lapisan kraker yg ke-2 td lekat. Then, uols bubuh pulak adunan susu + cheese diatas lapisan kraker tu lg.. Ulang proses yg sama..selapis demi selapis hingga selesai. Bila dah siap..uols masukkan je dalam peti ais. Next day, bleh la dipotong utk hidangan breakfast or bekalan ke office. 

~Selamat Mencuba!~
SALAM SWEETLURVE!

Bisik2:
FYI..perjalanan dr tmpat aku bermastautin bekerja ni mengambil masa sejam perjalanan pergi dan sejam perjalanan balik.. Jalannya agak sunyi, kekurangan lampu jalan dan di kiri-kanan jalan dikelilingi oleh hutan2..semak-samun dan tanaman kelapa sawit..
Erm..agak seriau kalau drive sorg diri di waktu malam..

5 comments:

YaYaNsMuM said...

Thanks for sharing...^_^

AmirFX said...

Ktk keja site supervisor ka? Nway, ney gambar cheesecake ktk ya?

L@dyKichiMachiko said...

YayansMum:...ur most welcome..^_^

AmirFX:haha...bukanlah.kenak ktk pk mek keja site supervisor?? Kmk lom molah gik cheesecake simple tok..juz sharing jak lokk..lak mun mek da molah mek ngeso ngn ktk..^_^

PutRee SeJiNjaNg said...

hehhe mek dah try dah polah...lebih kurang sama jak resipi kt2...mek tambah oreo riya...hehehhe

L@dyKichiMachiko said...

Tilla@PS:..hehe.mek mula2 siktauk koh yunk,kawan yg intro recipe tok. nyaman kan..nak2 gik mun ditambah ngn oreo ya..

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR