. BitterSweetLurveLife: A Place Like No Other...nangg ngamm!

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Monday, April 18, 2011

A Place Like No Other...nangg ngamm!

Semalam aku buat entri pasal TELUR PADI , which i assume that kat Semenanjung maybe takde jual, kalau ade uols try cari..n try rase.. (thanks to PINKY MOMMA for the link entry)..arini aku nak intro kat uols tentang satu lagi makanan yg sering menjadi hidangan di Sarawak apabila tibanya musim buah ni. Haaa..buah ni adalah originated dr hutan..buah hutan, which found by nenek-moyang kita zaman dahulukala.Nowadays,aku rasa dah ada segelintir pekebun or peladang yg mula menanam pokok buah ni secara komersil..(usaha yg sgt bagus tu,komersilkan buah hutan and at the same time menyumbang kpd pemuliharaan spesies terancam..kan..kan) Buah hutan yg aku maksudkan itu dikenali sbg ‘Buah Engkalak’..bahasa saintifiknya..maap aku tak sempat nak carik lakk..^_^. Manakala,dlm BMnya..aku tak pasti gak..coz setaukk aku..’Engkalak’ tu ialah BM Sarawak. Whatever it is, doesn’t matter la..kitakan 1Malaysia. So,readers yg dr Semenanjung tu, penah nampak tak buah ni kat tempat uols??.. Kalau penah,jangan ragu-ragu nak makan k. Buah ini  tidak beracun..malah ianya SELAMAT dimakan.  Kalau nak tau more info ttg buah ni dan cara nak menyediakannya utk dimakan, don't be shy   melawat ke domain WA KHAIROL ONGGON he's a Sarawakian also. Till then uols, aku leave uols wif some pics of BUAH ENGKALAK..i'm off to home..Bubye..^_^

SELEPAS DIRENDAM DALAM AIR PANAS SELAMA BEBERAPA MINIT+GARAM
LEMAK BERKRIM RASANYA..
BUAH YG BELUM MASAK
BERWARNA HIJAU
ENGKALAK YG DAH MASAK RANUM
PINKK KALERR!
~SWEETLURVE REGARDS~

Bisik2:
mun bukan kita...sapa gik maok promote..menar sik?

6 comments:

Dea said...

menar2.. nyaman eyh..:P

silumankembarahati said...

te..ngok mek nga buah ya eh..hahaha

Azlan Hasan said...

buah nie nak makan terus ke nak kena bukak kulit dulu??hehe..nanti aku nak tanya laa mmber aku yg sarawakian..hehehe..

Regards,
-Strider-

AmirFX said...

Gud info.. Kmk tok walaupun orang sarawak p anak tekak tok sekpat nak makan buah ya... Yalah kawan kmk madah 'rugi ada jak'.. haha..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

jilat tapak tangan kmk nangga buah engkalak..takot ponek kata urang tua2...ekekekeke ;0).
aok, buah tuk nang sik da d situk(semenanjong)...kmk rindu nak mamam jerok engkalak mudak..nang nyaman gik dari jerok buah mangga...haduh...kecor aek lior ngenang buah tuk =0).

Khairul Antasha said...

info makanan :)

orang mdh sapa sik mkn rugi..

kmk x mkn..

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR