. BitterSweetLurveLife: Whoaaa..sedappnyaa

Who's Me??

My photo
I wrote my thoughts here and share to all of you the pain and joy of bitter-sweet life. Life is sweet,Lurve is Bitter.

Saturday, April 09, 2011

Whoaaa..sedappnyaa

Inilah diaa..AMBUYAT@LINUT..
Perghhh...tangkapp lelehh wooo.. Uols familiar tak dgn apaa yg uols nampak kat picture tu uols?.. That's AMBUYAT or LINUT.. *nembiak Seghawakk sik patut sik kelala dgn makanan tok?..mun sik kelala ya namanya takorg sik pande or sik penah makan lahh..* Haaaa..kau! Keluar dah BM Sarawak aku..

Linut ialah sejenis makanan tradisi nenek-moyang zaman dahulu kala tau.. Dulu2 masa zaman darurat susah nak makan nasik tau. So..linut ni lah pengganti sbg alas perut pd masa tu. Nowadays, hidangan ni dah pun menjadi antara menu popular di restoran2 sekitar negeri Sarawak. Ramuan linut ni dihasilkan dr tepung sagu tau uols.. Ok, tak mau bebel berjela2.. Nak tau camana nak makan or sediakan linut? Mcm ni...
v
v
v
v
v
v
Bahan2 A:
sebungkus linut 
(beli kat tamu..supermarket xde)
air panas
- curahkan linut tadi dgn air panas secara perlahan2..gaulkan. Linut ni akan bertindak balas dgn air panas dan menjadi seakan2 gam..tp don't worry its not a glue anyway.. Its safe to be eaten.

Bahan2 B:
belacan, ikan bilis, cili padi, cili besar, bawang merah dan putih, halia dan jus limau nipis. Ramuan ini hendaklah ditumbuk. Bila dah sebati..campurkan jus limau nipis dan gaul rata2..later on..bleh la dihidangkan sebagai bahan pencicah utk makan linut. Sedaapppp wooo!! *kecur liur aku..*
Kuah sayur pun bleh digunakan sbg pencicah linut..ikut selera masing2.

Bisik2:
jilat2 tapak tgn aku tau uols taip entry ni.. takut kempunan lakk kang..
Sokkaa makan linut ni..especially bila berkumpul dgn family.. Cepat jew licinn hidangan tu.
This food bleh dimakan as lunch, dinner or masa minum2 petang.

1 comment:

Dea said...

tp siryesly, mek xpnah makan...huhuh

Current Running Numbers

CooL FoLLoWeR